Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2023. december 18.
Általános hír

Gyászjelentés

A védelmes szakmát újabb súlyos veszteség érte: elhunyt dr. Petri Kornél.

Pályáját a BME Villamosművek tanszékén, kutatómérnökként kezdte 1973-ban. Részt vett a tanszék szinte minden kutatási témájában, például a 750 kV-os távvezeték előkészítő számításaiban. Ezek tranzienseinek számítógépes szimulációja jó indulás volt a pályáján. Az egyetemi doktori címet „Hálózati hullámjelenségek” szakterületen 1980-ban szerezte meg. Önálló kutatási témaként, témavezetői közreműködésével készült el Magyarországon az első numerikus elven működő zárlatvédelmi készülék. Tapasztalatai alapján új tantárgyat dolgozott ki „Mikroprocesszoros védelmek” címmel, amelynek éveken keresztül sikeres előadója volt. Oktatóként részt vett az Egyetem német és angol nyelvű képzésében is, munkáját és eredményeit az Egyetem „Címzetes egyetemi docens” fokozattal ismerte el 2011-ben.

Kutatási tapasztalatait 2000 óta a Protecta Elektronikai Kft. főmunkatársaként hasznosította. Jelentős része volt a cég világszínvonalú numerikus védelmi készülékeinek elméleti megalapozásában, az első készülékek numerikus algoritmusainak és programjának kidolgozásában, a készülékek használati utasításainak megfogalmazásában.

Oktatói, előadói tapasztalatait a Protecta magyar és angol nyelvű tanfolyamain, a Mérnöktovábbképző Intézetben, Egyesületünk rendezvényein és a Magyar Mérnöki Kamara előadásain használta.

Nem múlhatott el Védelmi és Irányítástechnikai Fórum (VIF) anélkül, hogy a 0. napon tréninget ne tartott volna. A legbonyolultabb védelmes problémát is érthetően és világosan magyarázta el, ezzel az ismeretfelújító képzés lehetőségét biztosítva. Munkásságát az EISZ 2023-ban Bendes Emlékéremmel jutalmazta.

Részt vett nemzetközi projektekben is. Az IEC védelmekkel foglalkozó szabványosítási bizottságában végzett munkákáját az IEC vezetősége az „1906 Award” díj odaítélésével ismerte el.

Nyugdíjasként a Protecta Kft. tanácsadójaként dolgozott.

Gyászolja családja, kollégái, munkatársai, a VIF résztvevői, valamint volt egyetemi hallgatói.

Kornél nyugodj békében!

Dr. Danyek Miklós
MEE EISZ elnök


Kapcsolódó tartalom

Általános hír
Elektrotechnika
Megjelent az Elektrotechnika 2024/3-4 száma
2024. május 17.

Az elmúlt évi világítástechnikai célszám szerkesztésekor még volt egy halvány reménysugár a hazai világítástechnikusokban és a közvetlenül is érintett kollégákban, hogy a nagy múltra visszatekintő, hazánk ipari büszkesége, a világhírű Tungsram Zrt. megmarad és folytatja az 1896-ban elkezdett tevékenységét.

Általános hír
Rövid beszámoló a MEE ÓE Kandó Kálmán üzemi szervezet szakmai délutánjáról
2024. április 22.

Az idén 124 éves Magyar Elektrotechnikai Egyesület az ország legnagyobb természettudományos egyesülete, mintegy 5000 fős tagsággal, több mint 80 jogi taggal. Az 50 területi szervezetéből egy az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán üzemi szervezete 80 taggal. Fontos szerepe van abban, hogy már az egyetemisták is beléphessenek az egyesületbe és ezáltal az egyetem elvégzése után is tagjai maradnak a nagyobb szakmai közösségnek.

Általános hír
Rendezvény
Szeged
DÉMIDAKO
MEE Szeged 2023. év beszámoló taggyűlés
2024. február 15.

A MEE Szegedi Szervezete a 2023. évi beszámoló taggyűlését:

2024. március 13-án, szerdán 15 órai kezdettel,

Szeged Pulz utca 44 (A épület 026 tárgyaló) helyszínen 

tartja meg

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085