Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2022. március 18.
Szeged
DÉMIDAKO

MEE Szegedi szervezet 2022 évi taggygűlés

2022 március 7-én lezajlott a MEE Szegedi szervezetének 2021 éves beszámoló és tisztújító taggyűlése. A taggyűlés a pandémiás helyzet miatt online módon került megrendezésre. 15 órakor megkezdődött a taggyűlés. Az elnök Nagyiván Ferenc megállapította, hogy a 245 aktív tagból jelen van 26 fő. A határozatképességhez az aktív tagság 50%-a +1 fő jelenléte szükséges, ezért határozatképtelennek minősítette a taggyűlést. 15 óra 15 perckor bejelentette, hogy most már 27 a bejelentkezett tagok száma, és a létszámtól függetlenül határozatképes a taggyűlés.

A taggyűlés megkezdődött.

Nagyiván Ferenc elnök ismertette a napirendi pontokat

  • 2021. évi beszámoló
  • Jelölő Bizottság beszámolója
  • Tisztújítás

A taggyűlés az elnök javaslata alapján megszavazta a jegyzőkönyv vezetésére Nagy Józsefnét, és hitelesítőknek Brulich Ákost és Gaborják Tamást.

A szavazatszámláló bizottság elnökének Csorja Istvánt, tagjainak pedig Braun Józsefet és Belovai Gábort választotta a taggyűlés.

Nagyiván Ferenc elnök bemutatta a 2021 és 2022 éves összefogalalót. Elmondta, hogy a tagság létszáma a 2019. év december 31.-i adatokhoz képest csökkent, és növekedett a passzív tagok száma, ami a kialakult nehéz helyzettel magyarázható, mert nagyon nehéz a kapcsolatot keresni, fenntartani email-ben a tagsággal. Reményét fejezte ki, hogy ettől az évtől talán visszatérhet minden a normál működésbe. A 2021 december 31-i létszám 176 fő aktív, 157 nyugdíjas és 4 fő diák.

A 2020.-as évről elmondta, hogy ekkor kezdődött a COVID a világban, ami sajnos elérte Magyarországot is, ezért a tervezett rendezvényeket csak online formában lehetett megtartani, vagy törlésre kerültek. Egyedül a február 4-i Infó show-t sikerült megtartani. A helyi rendezvényekkel kapcsolatban elmondta, hogy a ”Mi a pálya” rendezvényt online formában nem lehetett megtartani, mert a fiatal generáció számára pont a kézzel fogható, látható élmények kellenek ahhoz, hogy ezt a pályát válasszák. Az erre az évre tervezett, lefoglalt programok, kirándulások mind törölve lettek a szigorítások miatt.

A 2020.-as év olyan nehézségeket hozott mindenki számára úgy a munkájában, mint a magán életében, amire nem volt felkészülve, amit meg kellett oldani. A nehézségek ellenére a képzéseket korlátozott körülmények között, kisebb létszámmal, de meg tudták tartani. 2020-ban 86 fő képzése sikerült a KIF FAM és a KOS tanfolyamokon.

2021-ben már korlátozottan, de több lehetőség adódott. Az országos küldöttgyűlést online lehetett csak megtartani, de a szeptemberi vándorgyűlést, ami Szegeden volt, meg lehetett tartani személyesen, úgy mint májusban az Infó show-t, és októberben a Sportcsarnokban a „Mi a pálya” rendezvényt, amin örömmel látták a sok érdeklődő fiatal arcot. Nagyon fontos lenne az iparágnak, hogy már az általános iskolásokat is megszólítsák, hogy a középiskolákban már tele legyenek a padok, legyen utánpótlás. Az országos elnök titkári tanácskozást átütemezték 2022.-re.

A helyi rendezvényekkel kapcsolatban Nagyiván Ferenc elmondta, hogy május 11-én egy nagy sikerű online előadást tartott Zombori Balázs „A dróntechnológia használata az elosztóhálózat üzemeltetésében” címmel, a bajai, békéscsabai és a kecskeméti régiós szervezetekkel összefogva. A tapasztalatok alapján az idén és a jövőben is próbálnak hasonló online előadásokat tartani, mert a lehetőségeket, témákat, érdemes keresni. A szakmai kirándulásokkal is csak nagyon óvatosan lehetett tervezni, csak egy napra, hogy minél kisebb legyen a kockázat. Szeptemberben Kalocsa, Baja, Császártöltés 18 fővel, és Kisköre vízierőmű 37 fővel volt.

Októberben egy nagyon érdekes rádiótechnikai előadást hallgathattunk meg. A második előadás már késő őszre csúszott volna, és mivel szabad térre volt tervezve, így előadást el kellett halasztani 2022 tavaszára. Amint jó idő lesz, az előadás a tervek szerint a Kossuth Lajos sugárúti épület udvarán lesz megtartva.

A képzésekkel kapcsolatban elmondta, hogy 83 fő továbbképzése történt meg, a képzések biztosítják a bevételi forrását az egyesületnek.

A pénzügyi kimutatás szerint, ami látható is, 2020-ban 20.661.081 Ft, 2021-ben pedig 25.160.408.- Ft lett a záró egyenlegünk. Ennek az a magyarázata, hogy a bevételeink az oktatásoknak és a tagdíjaknak köszönhetően nagyjából befolytak, de ebben az időszakban a korlátozások miatt a baráti találkozók, rendezvények, kirándulások nem lettek megtartva, tehát ezekre nem volt kiadás. Reméli, hogy ezeket a baráti találkozókat a jövőben meg lehet tartani. Elmondta, hogy ez a mostani vezetőség reménye és gondolata, de erről majd nyilván a megválasztott új vezetőség fog dönteni, ezt most javaslatként fogalmazták meg.

Röviden összefoglalta a három év adatait, felsorolta, hogy részt vettünk 2 küldöttközgyűlésen, 1 online közgyűlésen, 2 vándorgyűlésen, 1 online vándorgyűlésen, és 2 elnök titkári értekezleten. Megszerveztünk és lebonyolítottunk 1 beszámoló taggyűlést, 16 szakmai előadást, üzemlátogatást, 5 belföldi tanulmányutat, 1 külföldi tanulmány utat, 12 régiós és vezetőségi ülést, és 342 fő képzését. A gazdálkodásunkat 2019. évben 19,8 M Ft-tal nyitottuk és a 2021. évet 25,1 M Ft-tal zártuk.

Végül megköszönte a bizalmat a vezetőségi társak nevében is, amit kaptak ebben a ciklusban. Reméli, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére is tudtak valamit nyújtani a tagságnak. Az első évben még zavartalanul működtek, a másik két évben pedig a nehézségekkel próbáltak megbirkózni. Bízik benne, hogy a következő vezetőség tudja hasznosítani a tapasztalatokat az egyesületi munkában, a munkahelyén vagy akár a saját életében. Sajnos a rugalmasság, az extrém helyzetekhez alkalmazkodás egyre inkább az életünk részévé válik, és ezeket a tapasztalatokat be lehet építeni.

Még egyszer megköszönte a vezetőségi társai nevében is a tagtársak munkáját, hozzáállását, bizalmát, azokat a segítségeket, ötleteket, amit kaptak tőlük és ezzel lezárta a 3 éves munkát és átadta a szót Csorja István levezető elnöknek.

Csorja István levezető elnök megköszönte a beszámolót és reményét fejezte, ki, hogy a következő 3 évben külső hatások nem nehezítik a mindennapi életünket. Elmondta, hogy 1 fő elnököt, 1 fő titkárt és 5 fő vezetőségi tagot kell megválasztani, a szavazás kézfeltétellel fog történni. Elmondta, hogy már elhangzott Nagyiván Ferenc beszámolójában is, hogy a teams keretében a titkos szavazás nem megoldható, ezért kézfeltétellel lehet majd szavazni, amit a szavazatszámláló bizottság tagjai számolnak és erősítenek meg: hány fő igen, hány fő nem és hány fő tartózkodik.

A levezető elnök vezényletével először az elnök megválasztásűra került sor. A jelöltek Szabó Attila és Nagyiván Ferenc. Nagyiván Ferenc 25, Szabó Attila 9 szavazatot kapott, ez alapján a elnöknek Nagyiván Ferencet választotta a taggyűlés.

Titkárnak egy jelölt indult Árvai Sándor. A taggyűlés 34 szavazattal megválasztotta titkárnak Árvai Sándort.

Ezután a vezetőségi tagok megválasztása következett. A megválasztott vezetőségi tagok a következők: Molnárné Karácsonyi Eszter 31, Fazekas Balázs 26, Szalma Péter 25, Bereczki Attila 23, Szabó Attila 23 szavazattal került megválasztásra.

Tóth József a 2020-21 évi munkához - amit Nagyiván Ferenc bemutatott - olyan minőségben szeretne hozzászólni, mint a Dél-alföldi régió Déri Miksa elnökségének képviselője, Balogh János halála óta az elnöke, valamint pár évig a MEE szegedi szervezet vezetője. Maximális köszönetét fejezte ki a vezetőségnek, mert az soha nem volt még ilyen nehéz helyzetben, és ilyen ki nem próbált környezetben kellett a lángot fenntartani, az egyesületi életet tovább vinni. Ez sikerült és köszönetet érdemel. Megemlítette a drónos előadást, amit az országban az 52 MEE szervezet közül Szeged és Dunaújváros csinált meg. Dicséret illeti, és nyugodtan lehetett volna országos szintűre hirdetni azt. Nagyon sikeres volt, ez megmutatta a Szegedi Szervezet erejét és szakmaiságát, csak így tovább. Örvendetes, hogy az új vezetőségben vannak a régi vezetésből is, de van vérfrissítés is. A kihívás most az lesz az új vezetőség számára, hogy ha a COVID-on túl leszünk, akkor vissza kell állítani az egyesületi életet arra a magasabb szintre, ahol régen volt. Nagyon jó, hogy az új kihívásoknak megfelelően online formában meg tudta oldani a szervezet a tisztújítást is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíjasok inkább személyesen vesznek részt az előadásokon, vagy a közgyűléseken, mert sokan nem tudják megoldani az online csatlakozást.  Azoknak a bátraknak, ügyeseknek pedig gratulál, akik itt vannak. Hozzátette, hogy ha a nyugdíjasok személyesen is itt lehettek volna, akkor talán más lesz az eredmény.  Így a jelenlegi vezetőségnek a fő feladata az lesz, hogy újra belendítse a nyugdíjas csapatot. Javasolta még, hogy Asztalos Imrét vonják be - ha szeretné - a munkába, mert mindig volt a vezetőségben nyugdíjas tag is.

Végezetül gratulált a megválasztott vezetőségnek, és jó munkát kívánt.

Csorja István levezető elnök elmondta, hogy Asztalos Imre, Kis Pál Farkas és Budai Norbert küldöttként megválasztotta a taggyűlés. Miután nem volt több észrevétel, visszaadta a szót a régi új elnöknek, Nagyiván Ferencnek pár szó erejéig.

Nagyiván Ferenc elnök megköszönte a bizalmat, amit a tagtársak megszavaztak a személye és a vezetőség nevében is. Néhány gondolatot az előtte felszólaló Tóth József már elmondott, van egy jelentős része a tagságnak, aki nyugdíjasként van itt, és igen aktív életet élt a COVID előtti időszakban. Mindenképpen az a cél, hogy ők újra bevonásra kerüljenek a munkába, erre van is ötlete hogyan lehetséges, és hamarosan lépni fog. Először is tartani fognak egy alakuló ülést, ahol meg lesz határozva, hogy kinek mi lesz a feladata a vezetőségben és igyekeznek minél hamarabb összeállítani az éves programot. Ebben biztosan szerepelni fognak a közkedvelt programok, előadások, kirándulások. Úgy gondolja, hogy most van olyan helyzet, hogy bele szabad vágni, lehet tervezni. Előadásra is vannak ötletek, és reméli, hogy személyesen is meg lehet majd tartani őket. Az első az biztosan kültéri lesz, a rádió amatőr előadás, ami már elő van készítve. Hamarosan jelentkezni fognak az idei programokkal.

Végül megköszönte a részvételt, az aktivitást, a szavazást valamint a taggyűlést lezárta, és elköszönt.

 


Kapcsolódó tartalom

Szeged
DÉMIDAKO
Tájékoztatás 2024. évi tagdíj fizetésről
2024. február 15.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete a 2024. éves tagdíj fizetésére hívja fel a figyelmeteket.

Általános hír
Rendezvény
Szeged
DÉMIDAKO
MEE Szeged 2023. év beszámoló taggyűlés
2024. február 15.

A MEE Szegedi Szervezete a 2023. évi beszámoló taggyűlését:

2024. március 13-án, szerdán 15 órai kezdettel,

Szeged Pulz utca 44 (A épület 026 tárgyaló) helyszínen 

tartja meg

Szeged
DÉMIDAKO
Következő rendezvényeink
2019. május 15.

Személyes konferenciáink határozatlan ideig szünetelnek a COVID-19 koronavírusjárvány miatt.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085