HÍREK | ÉRDEKESSÉGEK

A tartalomból:

 • Emberközpontú világítás vezérlő fejlesztése
 • Közvilágítási lámpatestek karakterizálása
 • Algoritmikus építészet és világítás tervezés
 • LED és az áramütés elleni védelem
 • A magyar világítástechnikai szabványosítás 2016-17-ben

 

 

 

Az aktuális számról bővebben itt olvashat.

Az ismeretfelújító képzés a jelenleg hatályban lévő jogszabályok, szabványok előírásaira fókuszál, elméleti és gyakorlati útmutatót adva a szakemberek részére ezek, valamint a korszerű mérőműszerek használatához.

Helyszín és időpont:

 • Szeged - 2017. május 11-22.
 • Budapest - 2017. június 15-21.
...Bővebben

Idén 64. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye, melyre 2017. április 15-ig várjuk előadás javaslataikat!

Időpont: 2017. szeptember 13-15.
Helyszín: Bükfürdő, Hotel Caramell****
Fő téma: Energia - Fenntarthatóság

Bővebb információ és előadás javaslatok feltöltése a vandorgyules.mee.hu oldalon!

Tanári tagozatot hozott létre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a szakember utánpótlás támogatására. Az országos szintű szakmai szervezet célja, egyebek mellett a természettudományos tárgyakat oktató tanárokkal való szorosabb együttműködés, a tananyagok, tankönyvek, oktatást segítő anyagok készítésében való partnerség, a jó gyakorlatok bemutatása és terjesztése, valamint az oktatás technikai feltételeinek javításában való közreműködés - jelentették be a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) és a MEE közös oktatási konferenciáján, amelyen csaknem kétszáz tanár és intézményvezető vett részt.

...Bővebben

Mutasd meg, hogy céltudatos MŰSZAKI vagy! A lényeg, hogy amit elképzeltél, az MŰKÖDJön a valóságban!

A pályázat célja, hogy felhívja az elektrotechnika, elektronika és informatika szakterület meghatározó cégeinek figyelmét az önálló, kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra. Minden pályázó, aki az ötletét megvalósította lehetőséget nyer, hogy felkerüljön a muszakivagyok.hu ajánló felületére, ahol a cégek vezetői megismerhetik Őket a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) ajánlásával.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló képzést szervez (35 522 03, E-000505/2014/A003).

Helyszín és időpont:

 • Nyíregyháza - 2017. április 8. (LEHET MÉG JELENTKEZNI!)
...Bővebben

A rendezvény helyszíne: Sümeg, Hotel Kapitány ****
Időpontja: 2017. május 30 - június 1.

A nagy hagyományokra visszatekintő „Védelmes értekezlet” 2014. évi újbóli megrendezése óta várakozásokon felüli népszerűségnek örvend, folyamatosan növekvő létszámmal évről évre.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület a MAVIR ZRt. OVRAM Relévédelmi Osztály közreműködésével szervezi az eseményt 2017-ben is. A program szakmai összeállításában az érintett szakemberek bevonása mellett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Energetikai Informatika Szakosztálya vállal meghatározó szerepet.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) az erősáramú elektrotechnika területén diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSc alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy ösztönözze olyan színvonalas diplomatervek, szakdolgozatok készítését, melyek a műszaki fejlődést, a racionális energia felhasználást mozdítják elő, továbbá a körülírt megoldások az iparban, az infrastruktúrában, a gazdaság különböző területein bevezethetőnek tűnnek, a gyakorlatban megvalósíthatók.
Beküldési határidő: 2017. június 30.

...Bővebben

Tűzvédelmi Szakvizsga indul „Erősáramú berendezések felülvizsgálója” képesítéssel rendelkezők részére.

Időpont: 2017. június 30.
Helyszíne: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.
Jelentkezési határidő: 2017. június 16.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos hálózat kezelő (OKJ 35 522 14) képzést szervez.
A képzési programban meghatározott tananyag célja, hogy a villamos hálózat kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához biztosítson felkészülést a hálózat üzemeltetőknek. Ez a cél a képzési programban meghatározott ismeretek elsajátíttatásán keresztül valósítható meg.

Időpont: 2017. április 7.
Helyszín: Budapest

...Bővebben

2017. február 23- 24. között került megrendezésre a tizenegyedik Pollack Expo, Szakmai Kiállítás és Konferencia a pécsi Expo Centerben. A tavalyi Pollack Expo a jubileum jegyében telt, amely olyan jól sikerült, hogy erre az évre is jutott az ünnepekből.
Legjelentősebb az események sorában a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulója. Az 1367-ben alapított első magyar egyetem a maga korában valóban újdonságnak, tudományos fellegvárnak számított.

...Bővebben

Az emberiség egyre nagyobb része él urbanizált körülmények között. Mind a fejlett, mind a fejlődő országokban találhatunk számtalan olyan várost, metropoliszt, melynek népessége összemérhető akár egy országéval is. A városi élettér megfelelő kialakítása, a városlakók életszínvonalának javítása, és sok esetben a városi lét elviselhetővé tétele nagyon erős motivációt jelent a kutatóműhelyek és a vállalatok számára egyaránt. Az infokommunikációs technológiák (ICT), a dolgok internete (IoT), az ezekre épülő szolgáltatások napjaink kurrens szakmai kérdései közé tartoznak.
Az Elektrotechnika január-februári száma ennek a területnek a magyarországi és nemzetközi vonatkozásaiba kíván betekintést nyújtani. Olvasóink megismerkedhetnek a smart city fogalomkörével, a kapcsolódó műszaki megoldások között bemutatunk egy intelligens városi világítás mintainstallációt. Facebook oldalunkon pedig ezúttal is számos videót osztunk meg, a világ különböző országaiban megtalálható, nem csak energetikához kapcsolódó smart city megoldásokról.

...Bővebben

2017. február 3-án zajlott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az Energetikai Szakkollégium (ESZK) középiskolás tanulmányi versenyének döntője. Mialatt a diákok lázasan oldották a feladatokat és ismertették jobbnál jobb megoldásaikat az igen ötletes energetikai témájú feladatokra, kísérő szaktanáraik megismerhették az Elektrotechnikai Egyesület, valamint a Mechwart András Ifjúsági Társaság (MAIT) tevékenységét.

...Bővebben

A középfokú műszaki oktatásban résztvevő diákok számára meghirdetett kétfordulós tanulmányi versenyen országszerte 20 iskolából 37 csapat vett részt, a döntőbe 10 csapat jutott be.

I. helyezett: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata
II. helyezett: Budapesti Verebély László Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata
III. helyezett: Békéscsabai Trefort Ágoston Szakképző Iskola és Kollégium csapata

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület az SZJA 1%-ból befolyó támogatásokat szakközépiskolák gyakorlati képzésének fejlesztésére fordítja.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programja kapcsán több szakközépiskolával épített ki szoros együttműködést. A legtöbb iskolának nehézséget jelent, hogy a diákok gyakorlati képzését korszerű eszközökkel valósítsa meg. Elhatároztuk, hogy az SZJA 1% felajánlásokból ezeket az iskolákat fogjuk támogatni. Segítjük Őket olyan környezet megteremtésében, amelyben a diákok naprakészen sajátíthatják el a „mesterfogásokat”.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Gép, Készülék és Berendezés Szakosztálya az Óbudai Egyetem MEE szervezetével együttműködve  szakmai napot szervez „A villamos hajtású járművek (e-mobilitás) jelene és jövője” témakörben.

A rendezvény helyszíne: Óbudai Egyetem 1034 Budapest, Bécsi út 96/B
Időpontja: 2017. május 3.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület "Villámvédelmi felülvizsgáló (35 522 16 , E-000505/2014/A005)" képzést szervez!

Időpont és helyszín: 

 • Budapest - 2017. március 8.
 • Békéscsaba - 2017. február 18.
 • Pécs - 2017. március (pontos időpont hamarosan)
...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Erősáramú berendezések felülvizsgálója képzést (35 522 02 E-000505/2014/A004) hirdet.

Képzés időpontja: 2017. február 24.
Helyszín: Budapest
Jelentkezési határidő: 2017. január 30.

...Bővebben

Díszvilágítás, közvilágítás, reklámfeliratok: decemberben különösen megnő az igény arra, hogy a hosszú sötét estéket a világító eszközök minél több fajtájával megfényesítsük. Azonban ismert tény, hogy a fények nem csak ünnepi hangulatot teremtenek, de negatív hatásai is lehetnek az emberekre és a természetre. Egy nemzetközi kutatócsoport, amely négy éven keresztül dolgozott közösen az európai „Az égbolt elvesztése” elnevezésű kutatói hálózatban (röviden LoNNe), most elsőként teszi közzé a kültéri világítással kapcsolatos gyakorlati iránymutatását. A tanácsok hozzájárulnak a fény fenntartható használatához városainkban, az emberek és a környezet javára.

A teljes sajtóközlemény itt érhető el.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos alállomás kezelő (OKJ 35 522 11) képzést szervez.
A képzési programban meghatározott tananyag célja, hogy a Villamos alállomás kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához biztosítson felkészülést az üzemeltető szakembereknek. Ez a cél a képzési programban meghatározott ismeretek elsajátíttatásán keresztül valósítható meg.

Időpont: 2017. április 21.
Helyszín: Budapest

...Bővebben

A MEE Szakmai és Tudományos Bizottsága 2013. szept. 25-i ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy az SzTB törekedjen a MEE által képviselt villamos szakma és tudományterület népszerűsítésére. Ennek első lépéseként a MEE tagság számára az Elektrotechnika lap hasábjain havi rendszerességgel egy cikksorozatot indítottunk, melyben az elektrotechnika szakma egyes részterületeiről kaphatunk áttekintést.  Az egyes témák kifejtésére szakmai konszenzus alapján kértünk fel szakembereket, és igyekeztünk az egyes részterületeket független hangnemben ismertetni, bemutatva azok történetét, jelenlegi állapotát. Áttekintettük a hazai fejlesztést, gyártást, kitekintést adtunk, hol tart a világ, merre megy, illetve, hogy hol tart Magyarország, mi várható… A teljes szakmát több tucat témán keresztül lehet felvázolni.


LIMITÁLT KIADÁS!

Ár: 5000 Ft

 

...Bővebben

Megjelent az „Érintésvédelmi Felülvizsgálók Kézikönyve” című, Magyar Elektrotechnikai Egyesület által gondozott szakmai jegyzet 6. átdolgozott kiadása. 

Szerkesztette: Arató Csaba

Amint az közismert, az Egyesület fennállása óta feladatának tekinti a villamos-biztonságtechnika különböző szakterületeivel foglalkozó szakemberek oktatását, illetve továbbképzését. Ennek keretében már több évtizede foglalkozik az érintésvédelmi felülvizsgáló szakemberek képzésével, oktatásával.

 

Ár: 5900 Ft

...Bővebben

"Minden, amit a világítástechnikáról tudnunk kell. Fontos kérdések és hasznos tanácsok azoknak, akik tisztán akarnak látni."

Szeptember közepén indult a Világítástechnikai Társaság és a TrendFM 94.2 (Gazdasági Rádió) Fényforrás c. műsora, mely minden hétfőn 16 órától hallható. A világítástechnikát népszerűsítő műsor kifejezetten szakmai kérdésekkel foglakozik, ugyanakkor szeretné közelebb vinni a témát hallgatókhoz. Hétköznapi példákon, mindenit érintő problémákon keresztül igyekszik bemutatni a jó megoldásokat és eloszlatni a félreértéseket, valamint bemutatni a világítástechnikai szakmát a nagyközönségnek. Az első, bevezető adás vendége Nagy János, a VTT elnöke volt, a többi adásban mindig az adott téma szűkebb szakterületének legkiemelkedőbb szakemberei szerepelnek. 

...Bővebben

Dr. Novothny Ferenc kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréséül Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át 2016. október 21-én a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

A kitüntetéshez ezúton is gratulálunk, és kívánunk további eredményes szakmai munkát!

Teljes gőzzel előre, a célkitűzéseknek megfelelően zajlik az országos pályaválasztó fesztivál. Budapesten, Pécsen és Győrben már közel 4500 pályaválasztó diák látogatta meg a rendezvényt, amelynek elsődleges célja, hogy élmény alapú elven felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt. Az élményekről eddig 35 cég, 25 középiskola, 4 egyetem és persze a szenvedélyes műsorvezetők Szujó Zoltán és Wéber Gábor gondoskodtak.

...Bővebben

Továbbra is naprakészen, biztonságosan – Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága – címmel folytatódik aktuális témákkal a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által 2012-ben felkarolt országos kiállítás és konferenciasorozat.

A rendezvénysorozat célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse, egyrészt az aktuális szabályozásról, másrészt a legújabb technikai, technológiai megoldásokról, valamint útmutatást adjon a minőségi munkavégzéshez.

A 2016-17-os szezonban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az EMOSZ visszatérő partnerei mellett több új céggel bővül az előadók és kiállítók sora, új színt és új témákat hozva a villanyszerelés területéről.

A hallgatók nemcsak épületautomatikai rendszerekről, napelemek érintésvédelméről, hatályos tűzvédelmi szabályozásról, túlfeszültség védelemről hanem a legújabb szerelőtechnikákról, innovatív megoldásokról is első kézből értesülhetnek a gyártóktól és képviseleteiktől.

Bővebb információ és jelentkezés: www.infoshow.hu

...Bővebben

 • Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló (OKJ 35 522 03 - E-000505/2014/A003)
 • Erősáramú berendezések felülvizsgálója (OKJ 35 522 02 - E-000505/2014/A004)
 • Villámvédelmi felülvizsgáló (OKJ 35 522 16 - E-000505/2014/A005)

Képzések indulnak november-decemberben!
Részletek hamarosan! Ne maradjon le, figyelje honlapunkat, hamarosan tájékoztatást adunk a pontos időpontokról, helyszínekről és az egyéb részletekről!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület dunaújvárosi szervezete szakmai klubdélutánt tartott csütörtökön a Dunaújvárosi Egyetemen, amelynek témája az E-mobilitás, - vagyis az elektromos meghajtású gépjárművek alkalmazása volt.

Bővebb információ a dunaújvárosi szervezet aloldalán...

Forrás: duol.hu

Sikeresen zárult a 63. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás, melyet 2016. szeptember 14-16. között rendeztünk meg Szegeden.
A konferencián elhangzott előadások diáit pdf formátumban tagjaink, illetve regisztrációval rendelkező látogatóink megtekinthetik honlapunkon, a Letölthető előadások között.

A TREND FM és a Világítástechnikai Társaság közös műsora fényről,világításról,energiatakarékosságról és gazdaságosságról.
Hasznos információk és tanácsok azoknak ,akik tisztán akarnak látni.
Tippek, javaslatok,tesztek hétfőnként,a 4 órakor kezdődő hírek után.

A műsorvezető Érczfalvi András.

Az adás visszahallgatható a www.trendfm.hu és a www.vilagitas.org honlapokon.

Modern életünket alapjaiban határozza meg az elektromosság; természetesnek vesszük a minket körülvevő világ fényeit, ismerősként fogadjuk a mellettünk elrobogó villamosokat, az évtizedek alatt pedig megtanultuk, hogy ha áram van, akkor minden van. Nem élhettük meg a kort, amikor a villamosság átalakította az emberek mindennapjait, amikor egy világ csodálta a magyar szakemberek élvonalbeli alkotásait. Hol gyúltak ki először az ívlámpák? Miért látogatott Edison Budapestre? Honnét jelentkezett a Telefonhírmondó? Megszámlálhatatlan technika- és kultúrtörténeti emlék mellett haladunk el nap mint nap.

Sétánk során megismerhetjük Budapest belvárosát, mely ma is őrzi a méltán híres elektrotechnikai ipar emlékeit. Megemlékezünk az aranykor meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített vezetékek nyomvonalán – az áram útján.

...Bővebben

Nagy sikerrel zajlott június 1-2. között a Védelmi és Irányítástechnikai Fórumra Velencén.
A Hotel Velence Resort & Spa rendezvényközpontját megtöltötte a közel 200 regisztrál résztvevő. - A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is a MAVIR ZRt. és a MEE EISZ voltak.

A rendezvény főtámogatója idén a Com-Forth Ipari informatika Kft. volt,  de mellettük a WAGO Hungária Kft. és a Weidmüller Kft. is  támogatta a  Fórumot.

...Bővebben

Mitől elegáns egy prezentáció? Mire kell figyelni egy előadónak? Mitől lesz maradandó, emlékezetes üzeneteket tartalmazó egy előadás?  A Magyar Elektrotechnikai Egyesületnél nyáron sem áll meg az élet. Közel 20 résztvevővel tegnap zajlott a prezentációs technika tréning, amelyet dr. Baranyai Attila a DEVELOR mestertrénere tartott. Ezzel a lehetőséggel a Vándorgyűlésen előadó diplomaterv és szakdolgozat pályázat nyertesei és az InfoShow országos konferencia és kiállítás sorozat előadói élhettek. Az elméleti képzést követően a résztvevőknek lesz alkalmuk a tréning szellemében elkészült prezentációk bemutatására, a trénerrel közös elemzésére, a fejlesztendő területek javítására.

Az elkészült előadásokat izgatottan várjuk a 63. Vándorgyűlésen, Szegeden és az InfoShow ősztől induló új évadában, országszerte 9 helyszínen.

A MEE és az Elektrotechnikai Alapítvány hagyományaihoz híven idén is meghirdette szakdolgozat és diplomaterv pályázatát. Melyre összesen 20 pályamunka érkezett be.  A bizottság tagjai a számunkra előzetesen hozzáférhetővé tett dolgozatokat áttekintették. A megküldött dokumentumok áttekintése után a Díjbizottság az alábbi döntést hozta.

Az eredményekről bővebben a muszakivagyok.hu-n olvashat...

2016. június 2-án a Magyar Elektrotechnikai Egyesület jóvoltából tanulmányi kiránduláson vehetett részt a Nagykanizsa Szakképzési Centrum Cserháti tagiskolájának elektrotechnikai csoportja. A tanulmányút célja a Szlovénia gyönyörű dombvidékén elhelyezkedő SG AUTOMOTIVE nevű Led-lámpagyár volt. 

A teljes beszámolót a muszakivagyok.hu-n olvashatja...

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által meghirdetett MŰKÖDJ! pályázat második szakasza 2016. június 15-én zárult. A korábban jelentkezett diákoknak eddig az időpontig kellett feltölteniük azt az ötletet, amellyel indulni szeretnének pályázatunkon. 63 diák töltötte fel ötletét a határidőig.
A beküldött pályaműveket áttekintve látható, hogy igen erős mezőny indul a pályázaton!

...Bővebben

Naprakészen, biztonságosan – ezzel a mottóval jellemezhettük az InfoShow elnevezésű országos roadshowt, amelynek keretében a 2015-16-os, őszi-tavaszi szezonban összesen kilenc helyszínen, közel 1000 szakember kereste fel az ingyenes szakmai előadás sorozatot, workshopot és kiállítást. 

...Bővebben

Ismét Budapesten rendeztük meg felülvizsgálóknak szóló ismeretfelújító képzésünket, melyre továbbra is igen nagy igény mutatkozik. Az első napon az erősáramú berendezések felülvizsgálatáról és az érintésvédelmi felülvizsgálatról hallottak naprakész információkat a jelenlévők Arató Csaba és dr. Novothny Ferenc előadásában. 

...Bővebben

2016. június 4-én az ÉPÍTŐK NAPJA alkalmából rendezett központi ünnepségen Nagy János, a MEE VTT elnöke, a MEE Elnökség tagja, valamint Dési Albert, a MEE ÉBSZ titkára, Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter által adományozott Kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül Miniszteri Elismerő OKLEVELET vehetett át.

...Bővebben

A villamosenergia rendszer védelmi és irányítástechnikai fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kell fordítani e rendszerek kiberbiztonságára. 

Ez volt az egyik fő témája a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szervezett 3 napos Védelmi és Irányítástechnikai Fórumnak, amelyen csaknem 200 szakember vett részt.

...Bővebben

Megjelent, rendelhető!
Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak kézikönyve új, átdolgozott kiadás!

A közelmúltban bekövetkezett nagyon sok és lényeges jogszabály és szabványváltozás – pl. az európai létesítési és termékszabványok érvénybeléptetése majd azok változásai – ismét szükségessé tették az EBF jegyzet átdolgozását. A neves szakérők bevonásával végzett előkészítő munkák után 2016 májusában jelenik meg a jegyzet új szerkesztésben, átdolgozott és korszerűsített tartalommal. A könyv három részből áll: az első rész tartalmazza a felülvizsgálói munkához alapvetően szükséges műszaki, szakmai ismereteket, a második rész tájékoztatást ad a kapcsolódó ismeretekről - a méréstechnikai tájékoztató után az erősáramú villamos berendezések felülvizsgálata és ellenőrzési feladatait tisztázza. A harmadik rész tudáspróba: szokásos módon összefoglaló ellenőrző és tesztkérdések egészítik ki a jegyzetet, ezekre válaszolva ellenőrizhetjük az elsajátított ismereteinket.

Szerkesztette: Arató Csaba

A Magyar Mérnöki Kamara május 21-én a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott Küldöttgyűlésén  a Magyar Mérnöki Kamara Tiszteletbeli tagja címet adományozta Nagy János VTT elnöknek, és Orlay Imrének, a MEE Miskolci Szervezet elnökének.

...Bővebben

Újabb három évre bizalmat szavazott a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) hétvégén megtartott tisztújító küldöttgyűlése a szervezet eddigi elnökének, Béres Józsefnek, az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatójának. A küldöttek vele együtt a szervezet főtitkárát Haddad Richárdot, az Enefex Hungary Kft. ügyvezetőjét is megerősítették posztján. Programjuk célja egyrészt ismertebbé tenni az elektrotechnikát a társadalom különböző csoportjai számára, a szakmai utánpótlás nevelés érdekében aktív kapcsolatot tartani a fiatalokkal, és az ágazat cégeivel való szoros együttműködésben hatékony, innovatív és fenntartható megoldásokat elterjeszteni. 

...Bővebben

Elindult a jelentkezés a 63. Vándorgyűlés konferencia és kiállításra!

Idén 63. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye.

Időpont: 2016. szeptember 14-16.
Helyszín: Szeged - Hunguest Hotel Forrás****
A Vándorgyűlés mottója: Innovatív utakon 
Fő témája: Innováció és trendek az elektrotechnikában

Kedvezményes jelentkezési határidő: 2016. július 11.

...Bővebben

Technikatörténeti kirándulásokat szervez a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum Budapest belvárosában. A Kazinczy utcai egyedülálló intézménytől indulva ismerkedhetünk meg, az elektromosság használatának hőskorát idéző és egyszersmind a magyar tudomány és mérnöki teljesítménynek is emléket állító értékeket.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Elektrotechnikai Alapítványa az erősáramú elektrotechnika területén diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSC alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy ösztönözze olyan színvonalas diplomatervek, szakdolgozatok készítését, melyek a műszaki fejlődést, a racionális energia felhasználást mozdítják elő, továbbá a körülírt megoldások az iparban, az infrastruktúrában, a gazdaság különböző területein bevezethetőnek tűnnek, a gyakorlatban megvalósíthatók.

A BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ LEJÁRT!

...Bővebben

Csaknem 40 középiskolából 81 diák jelentkezett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum által meghirdetett “Működj!” című pályázatra. A pályázat elsődleges célja, hogy az elektrotechnikai, elektronikai, informatikai iparág szereplőinek figyelmét felhívja a kreatív, gyakorlati gondolkodású középiskolásokra. 

...Bővebben

Első alkalommal hirdettük meg a felülvizsgálóknak szóló ismeretfelújító képzésünket vidéki helyszínen, mely nagy érdeklődésre tartott számot.

Kaposváron 22 fő részvételével április 20-22-én zajlott az oktatás, mely a jelenleg hatályban lévő jogszabályok, szabványok előírásaira fókuszál, elméleti és gyakorlati útmutatót adva a szakemberek részére ezek, valamint a korszerű mérőműszerek használatához. A résztvevők igen nagy aktivitással vettek részt mindhárom napon, az oktatáson elhangzottakkal, valamint a mindennapi gyakorlat kapcsán felmerült kérdéseikre oktatóinktól kaphattak választ.

...Bővebben

Egy az elektronikai és elektrotechnikai szakképzésben használható, speciális laboratóriumi oktatórendszert adományozott a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumnak a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a C+D Automatika Kft.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiemelten fontos feladatának tekinti a műszaki pályák szakember utánpótlásának támogatását. A szervezet több olyan kampányt is indított az elmúlt években, amelyek egyrészt a pályaválasztás előtt álló általános iskolások körében igyekszik népszerűsíteni ezt a területet, másrészt erősítheti a kapcsolatot a magyarországi elektronikai, elektrotechnikai ipar és a leendő szakemberek között.

...Bővebben

A Mentorprogram keretén belül tavaly elindítottuk a Diplomaterv és Szakdolgozat témaajánló felületet. Célunk az, hogy a végzős hallgatók olyan feladatokkal foglalkozzanak, amelyekre aktuális, gyakorlati igény van. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakmai és területi szervezeteinek segítségével különböző régiókhoz illetve szakterületekhez tartozó diplomamunka és szakdolgozat témákat gyűjtött össze. A felsorolt témák olyanok, amelyekre az elektrotechnikai ipar meghatározó cégeinek szüksége van. Minden témához biztosítunk olyan Mentort, aki példamutató szakmai és emberi képességekkel rendelkezik és vállalja, hogy segíti a fiatalok pályaválasztását, gyakorlati és elméleti tapasztalatainak tágítását.

...Bővebben

Lehet-e jobb alkalom az iparág kiemelkedő képviselői, baráti társaságok, családtagok találkozására és új szimpatizánsok megismerésére, mint Egyesületünk éves bálja?

Évről évre többen, vidámabban és fesztelenebb hangulatban töltjük azt a bizonyos szombat estét. Idén már 23. alkalommal, február 13.-án, több mint százharmincan jöttünk össze a Danubius Hotel Flamenco báltermében, hogy „családias” hangulatban mulassuk át az éjszakát. A tréfákkal, meglepetésekkel és  közös tánctanulással, nyereményesővel teli alkalom képes beszámolóját fogadják szeretettel.

...Bővebben

Prof. Dr. Aszódi Attila Paks II. beruházásért felelős kormánybiztos január 21-én előadást tartott a Paks II. beruházás gazdasági kérdéseiről. Az előadásban elhangzottakkal kapcsolatban várták a szakmai szervezetek véleményét. Itt olvasható a Magyar Elektrotechnikai Egyesület észrevétele az EB. "Állami támogatás - Magyarország SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás" dokumentumában foglaltakkal kapcsolatban.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület az SZJA 1%-ból befolyó támogatásokat szakközépiskolák gyakorlati képzésének fejlesztésére fordítja.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programja kapcsán több szakközépiskolával épített ki szoros együttműködést. A legtöbb iskolának nehézséget jelent, hogy a diákok gyakorlati képzését korszerű eszközökkel valósítsa meg. Elhatároztuk, hogy az SZJA 1% felajánlásokból ezeket az iskolákat fogjuk támogatni. Segítjük Őket olyan környezet megteremtésében, amelyben a diákok naprakészen sajátíthatják el a „mesterfogásokat”.

...Bővebben

Megjelent a Villámvédelem III. rész!

Megjelent legújabb villámvédelemi jegyzetünk! Az új, Villámvédelem III. (2014.) c. könyv az ezt megelőzően kiadott Villámvédelem 2007 és Villámvédelem 2009 c. könyvek kiadása óta bekövetkezett változásokat taglalja három külön fejezetben. Az előző jegyzetekben foglaltakat érintő változásokkal az I. és II. fejezet, a 2009. utáni, villámvédelmet érintő változásokkal pedig a III. fejezet foglalkozik részletesen.

 

Szerkesztette:
Dr. Fodor István és Dr. Szedenik Norbert

Ára: 3500 Ft

...Bővebben

Több száz középiskolásnak engedett bepillantást a MAVIR Zrt. az elektrotechnikus szakma rejtelmeibe a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel közösen szervezett iskolaprogramjának keretében, mely a november végi döntővel zárult. Az átviteli üzemeltetés megismertetését célzó sorozatban a szentesi Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola tanulói győzedelmeskedtek.

...Bővebben

Egyesületünk életének háromévente ismétlődő és kiemelt fontosságú feladata a tisztújítás. Nekünk, az Egyesület választott tisztségviselőinek kötelességünk tisztújítás előkészítése, a lebonyolítás tisztaságának biztosítása.

A 2015 évi küldöttgyűlés alapszabályunknak megfelelően Jelölő Bizottságot választott, amelynek feladata a 2016. évi tisztújítás előkészítése, jelöltek állítása. A Bizottság 2015. augusztus 4-én megtartotta alakuló ülését és megkezdte munkáját.

...Bővebben

Október 20-án 17 órakor ideiglenesen bezártuk a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál bokszutcáit.

A rendezvényre összesen 119 iskolából több, mint 2000 gyerek látogatott el (több, mint 1200 középiskolás több Szakképzési Centrum 15 iskolájából és közel 800 pályaválasztó általános iskolás és gimnazista 104 iskolából). Nagy öröm számunkra, hogy 33 vidéki iskolából is felkeresték a fesztivált, amelyen közel 30 kiállító mutatta be a gyerekeknek, hogy ha a műszaki pályát választják milyen feladatok várnak rájuk, milyen élményekben lehet részük. A rendezvény házigazdája Szujó Zoltán folyamatosan gondoskodott a pörgős, érdekfeszítő jó hangulatról.

A kiállításon és a párhuzamos oktatási konferencián közvetlenebbé és mélyebbé vált a kapcsolat a kiállító cégek és szakközép iskolák között. Nyílt párbeszéd alakult ki, amelyre nagyon nagy szükség van a megfelelő utánpótlás nevelés érdekében. Az oktatási konferencián elhangzott előadások diáit letöltheti itt.

...Bővebben

Nagy sikerrel zárult a 62. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás, amely 3 napon keresztül tartó közel 170 cégtől regisztrált 760 résztvevővel, közel 100 előadással és 35 kiállító céggel büszkélkedhet.

A konferencia zárónyilatkozata szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre - mérnökökre és villanyszerelőkre van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlen átalakítások szükségesek a szak-, és egyetemi képzés rendszerében, módszertanában.
A zárónyilatkozat alább teljes terjedelemben megtekinthető.

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célzott munkabizottságot (MB) állított fel, amelynek célja, a döntéshozók támogatása a hazai e-mobility töltőoszlop elterjesztésnek érdekében. A munkabizottság a hazai elosztó és közvilágítási hálózatok szakértőiből, üzemeltetőiből valamint a Jedlik Ányos Klaszterből, mint az egyik hazai e-mobilitás szakmai érdekképviseletéből áll.

A MEE hagyományaihoz híven 2015-ben is meghirdette szakdolgozat és diplomaterv pályázatát. A pályázatra összesen 26 pályamunka érkezett be. A bizottság tagjai a dolgozatokat áttekintették és az alábbiak szerint meghozták döntésüket.

...Bővebben

Több mint 60 érdeklődő vett részt a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett tematikus sétáinkon. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum által indított "Séta az áram útján" elnevezésű program eddigi legsikeresebb napját bonyolítottuk le június 20-án, mindkét turnusnál elérve a maximális létszámot.

A résztvevő fiatalok és felnőttek fogadtatása biztató és támogató volt a jövőre nézve is. Terveink szerint a sétákat a nyár végétől rendszeressé tesszük, hogy senki ne maradjon le erről a város szívében zajló technikatörténeti kirándulásról.

...Bővebben

Tájékoztatás a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet hatályba lépéséről és az abban foglalt kötelezettségekről.

...Bővebben

A zivatarszezon kezdetével ismét nagyobb figyelmet fordítunk a villámcsapások által okozott közvetlen és közvetett károkra. A káresemények gyakoriságának növekedése kisebb részben az időjárás, nagyobb részben az építési technológiák változásával és a műszaki berendezések sebezhetőségével, fokozódó túlfeszültség érzékenységével hozható összefüggésbe. Mit tehetünk, hogyan védhetjük meg vagyontárgyainkat, berendezéseinket?

...Bővebben

Garai János 2015. június 5-én, az Építők Napja alkalmával rendezett központi ünnepségen  Miniszteri Elismerő Oklevelet vett át, kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül. A díjat Dr. Lenner Áron Márk (NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkár) adta át.

 

 

...Bővebben

Almási Sándornak 2015. május 29-én Dr. Lenner Áron Márk NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkár Eötvös Loránd Elismerő Oklevelet adott át. A díj az ipar, a szabványosítás, a mérésügy, a minőségügy, vagy a műszaki biztonsági és piacfelügyelet érdekében végzett kimagasló tevékenység, vagy életmű elismeréséért adományozható.

...Bővebben

Egyesületünk is támogatta a Szakma Sztár Fesztivált, ahol az elektronikai technikus-, az erősáramú elektrotechnikus- és a villanyszerelő szakma legjobb tanulói is összemérték tudásukat. Nem csak a szakmunkás- illetve technikusvizsga követelményeit teljesítették sokan a versenyen elért eredményükkel, hanem értékes ajándékokban részesültek a patronáló cégek képviselőitől. Egyesületünk szakkönyvekkel és egy éves egyesületi tagsággal jutalmazta a döntősöket.

...Bővebben

Energiát fektetünk a jövődbe!

A MEE kiemelt különdíjat ajánlott fel a XXXII. OTDK elektrotechnika, villamos energetika tagozatok résztvevői közül 3 pályamunka szerzőjének, melyeket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Orlay Imre a MEE mentor program vezetője adtak át március 27-én a Millenáris Teátrumban megrendezett záró ünnepségen. Mindhárman részvételi és előadási lehetőséget kaptak a MEE 62. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás rendezvényén, amely idén Siófokon szeptember 16–18 között kerül megrendezésre. 

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottsága minden ülésén foglalkozik olyan kérdések megválaszolásával, amelyeket a munkabizottság tagjai közvetlenül, vagy közvetett úton tapasztalnak ezen a szakterületen.

A Munkabizottság vezetősége úgy határozott, hogy a Villanyszerelők lapjának 2014. 09. számában megjelent „Navigálás a változó előírások tengerében XXII. Evickélés a jogszabályok örvényeiben II.” című cikkét szakmailag véleményezi. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottságának határozott célkitűzése a szakmai színvonal magas szintű képviselete.

A cikk szakmai véleményezését megtekintheti itt.

61. alkalommal került megrendezésre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás nevű rendezvénye: 2014. szeptember 10-12. között. Idén Kelet-Magyarország „fővárosa”, Debrecen és a Kölcsey Központ adott otthont Vándorgyűlésünknek, mely a villamos ipar legnagyobb éves seregszemléje, legjelentősebb hazai eseménye. Hasonlóan a korábbi évekhez, az idei konferenciát is nagy érdeklődés követte. A szakmai rendezvény több mint 700 résztvevője és az iparág közel 100 neves szereplőjének előadásai - melyeknek fő fókuszába a villamos energia rendszerben lévő igények és lehetőségek új egyensúlyi helyzetének megteremtése került - olyan dolgokra mutattak rá, amelyek alapján a MEE többek között javasolja a Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálatát. A Konferencián kialakított állásfoglalást itt olvashatja.

 

Az elhangzott előadásokat megtekintheti itt.

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - Áder János köztársasági elnök megbízásából -  Budapesten.

 

...Bővebben

Ismét beköszöntött a viharszezon! Leginkább a május elejétől augusztus végéig terjedő időszakban kell számolni azzal, hogy az épületeket, építményeket a villámcsapás, a villamos és elektronikus készülékeket pedig a villámcsapás hatásaként fellépő túlfeszültség-impulzus károsíthatja vagy megsemmisítheti.

...Bővebben

Kovács András Zoltán és Szabó Rudolf kapta idén az Eötvös Loránd Elismerő Okleveleket, amelyeket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci és képzési államtitkára adott át csütörtökön Budapesten.

...Bővebben

VILLAMOS ALAPISMERETEK MINDENKINEK, hogy értsük is, amiről beszélünk!
 

A képzés után a villamos végzettséget nem feltétlen igénylő szakterületen dolgozó munkatársak (marketing, kommunikáció, ügyfélszolgálat, asszisztens…) is tisztában lesznek a villamos alapfogalmakkal, amely segíti minden cég hiteles szakmai képviseletét.

HELYSZÍN: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.

...Bővebben

A Küldött Közgyűlés 2013. május 31-én tartott Tisztújító Küldöttközgyűlésén elfogadott határozatával, a tagdíjak kérdésével foglalkozó külön bizottságok vizsgálatai, valamint a régiók visszajelzései alapján 2014. január 1-től az alábbi tagdíjakat határozta meg:

 • Munkavállalók: 5000 Ft/év
 • Diákok és nyugdíjas tagok: 1500 Ft/év
 • 70 év feletti nyugdíjasok, munkanélküliek, GYED-en, illetve gyes-en lévők (regisztrációs tagdíj) min. 600 Ft/év, vagy ennél magasabb, önként vállalt összeg

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetsége EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST írt alá 2013. július 2-án a Parlamentben.

Előzmény: 2013. június 13-án a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetségének (ZEP SR) közgyűlésére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) is meghívást kapott. Az egyesületet a MEE Elnökének meghatalmazása alapján Günthner Attila képviselte, aki bemutató előadást tartott Egyesületünk tevékenységeiről.  

...Bővebben
FŐ TÁMOGATÓINK
HIRDETÉSEK