HÍREK | ÉRDEKESSÉGEK

A tartalomból:

 • Az európai villamosenergia rendszer helyzete 
 • Korszerű hibabehatárolás a kisfeszültségű elosztó-hálózaton
 • Érintésvédelmi Munkabizottság ülése
 • Retrofit LED fényforrások fényáram-szabályozása
 • A 2017. II. félévében közzétett, az elektrotechnika területeit érintő magyar nemzeti
 • szabványok
 • A Fény Nemzetközi Napja

 

 

Az aktuális számról bővebben itt olvashat.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Gép, Készülék és Berendezés Szakosztálya az Óbudai
Egyetem MEE szervezetével valamint a BME Villamos Energetika Tanszék, Villamos Gépek és Hajtások Csoporttal együttműködve szakmai napot szervez "Villamos hajtások és az Ipar 4.0" témakörben.

A rendezvény helyszíne: Óbudai Egyetem 1034 Budapest, Bécsi út 94-96.
Időpontja: 2018. május 16.

...Bővebben

Felhívás előadások megküldésére a 2018. június 5-7. között megrendezésre kerülő 5. Védelmi és Irányítástechnikai Fórumra

A „Védelmes értekezlet” hagyományaira építkező Védelmi és Irányítástechnikai Fórum a 2014. évi első megrendezése óta évről évre folyamatosan növekvő létszámmal várakozásokon felüli népszerűségnek örvend.
Az eseményt 2018-ban is a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (és annak Energetikai Informatika Szakosztálya) szervezi a MAVIR ZRt. OVRAM Relévédelmi Osztály szakmai közreműködésével.
A 2018. évi – immár ötödik alkalommal megrendezendő – Védelmi és Irányítástechnikai Fórum főtámogatója az ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Tervezett szakmai program: látogatás a Mátrai Erőmű 16 MW-os naperőművében.

A rendezvény helyszíne: Residence Ózon Konferencia & Wellness Hotel**** (Mátraháza)
A 0. nap oktatás témája: közismert védelmi funkciók kevéssé ismert működései.

Szakmai blokkok:

 • A védelmek elméletének jelene és jövője
 • Védelmi gyakorlat: esettanulmányok, üzemzavarok tanulságai, szélsőséges időjárás okozta védelmi működések, rendszer helyreállítási próba tapasztalatai
 • Elosztott (akár háztartási méretű) energiatermelés és tárolás védelmi és irányítástechnikai kihívásai
 • Irányítástechnika és felügyeleti eszközök
 • Kiber biztonság
 • Workshop: Digitális alállomások – koncepciók, sajátosságok és alkalmazási példák védelmes szempontból

Várjuk a résztvevők és a kiállítók fenti szakmai blokkokhoz kapcsolódó olyan workshop javaslatait, amelyek alkalmasak szűkebb körben a kiállítók és a felhasználók közötti gyakorlati jellegű információk cseréjére.

A tematikába illő előadás javaslataikat (cím és rövid leírás) 2018. március 31-ig várjuk a vedelmes@mee.hu e-mail címre küldött levelében!

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló képzést szervez (35 522 03, E-000505/2014/A003).

Helyszín és időpont:

 • Budapest - 2018. február 24.
 • Zalaegerszeg - 2018. március 24.
...Bővebben

A 2018. évi MEE díjak felhívásának közzététele az Elektrotechnika január-februári összevont számában, valamint ezzel párhuzamosan a MEE honlapján, együttesen történik. A javaslatokat a Tagnyilvántartó rendszer erre a célra létrehozott felületén kell megtenni. Javaslatok beérkezési határideje a MEE díjakra 2018. március 16.
A Díjbizottságok 2018. március 30-ig fejezik be a bírálatot és készítik el javaslatukat. Az Egyesületi Elnökség 2018. április 10-én véglegesíti a díjazottak körét.

A diplomaterv és szakdolgozat pályázatok esetén a bíráló bizottság a 2017. június 30. után és 2018. június 30-ig elkészült és beadott diplomaterv és szakdolgozat pályázatokat értékelheti. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület az SZJA 1%-ból befolyó támogatásokat a megfelelő műszaki utánpótlás biztosítására fordítja.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programja kapcsán több szakközépiskolával és tanárral épített ki szoros kapcsolatot. Elhatároztuk, hogy az SZJA 1% felajánlásokból segítjük a pedagógusok munkáját a pályaorientációban, a tehetséges fiatalok felkutatásában, kibontakozásában, aktív szakmai életútra történő felkészítésében és nyilvántartásukban. Mindezekre MŰKÖDJ! pályázatunk, és muszakivagyok.hu portálunk kiváló lehetőség.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Erősáramú berendezések felülvizsgálója képzést (35 522 02 E-000505/2014/A004) hirdet.

Helyszín és időpont:

 • Budapest - 2018. április 6..
 • Nyíregyháza - 2018. március 24.
...Bővebben

2017. decemberében megjelent a VBSZ – az 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről, ezzel hatályát veszti a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet. A jogszabályi változások kapcsán felmerült kérdésekre igyekszik választ adni a kiscsoportos szakmai konzultáció, ahol lehetőség lesz a résztvevőkben megfogalmazódó kérdések átbeszélésre.

 

Időpontok és helyszínek: 

 • 2018. március 20. - Nyíregyháza (BETELT)
 • 2018. március 21. - Budapest (ELMARAD)
 • 2018. március 23. - Zalaegerszeg (ELMARAD)
 • 2018. április 20. - Pécs (jelentkezési határidő: 2018. április 13.)
 • 2018. április 23. - Gyöngyös (jelentkezési határidő: 2018. április 16.)
 • 2018. április 25. - Budapest (jelentkezési határidő: 2018. április 20.)
 • 2018. április 27. - Budapest (jelentkezési határidő: 2018. április 25.)
 • 2018. április - Zalaegerszeg (pontos időpont hamarosan)
...Bővebben

Világíts rá! címmel hirdetett pályázatot a Világítástechnikai Társaság, hogy felhívja a figyelmet a lámpák és világító testek (izzók, fénycsövek) szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára - jelentette be Nagy János, a társaság elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos alállomás kezelő (OKJ 35 522 11) képzést szervez.
A képzési programban meghatározott tananyag célja, hogy a Villamos alállomás kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához biztosítson felkészülést az üzemeltető szakembereknek. Ez a cél a képzési programban meghatározott ismeretek elsajátíttatásán keresztül valósítható meg.

Időpont: 2018. április 3.
Helyszín: Budapest

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület "Villámvédelmi felülvizsgáló (35 522 16 , E-000505/2014/A005)" képzést szervez!

Időpont és helyszín: 

 • Budapest - 2018. április 4.
...Bővebben

A Világítástechnikai Társaság és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Szakreferens képzést indít.

A tanfolyam napjaink korszerű LED-es világításával összefüggő műszaki-, szabvány- és jogi ismereteket nyújt.

Helyszín: Világítás Háza (1042 Budapest, Árpád út 67., 1. em.)
Időpont: 2018. február 23, március 2. és március 9.

...Bővebben

Tűzvédelmi Szakvizsga indul „Erősáramú berendezések felülvizsgálója” képesítéssel rendelkezők részére.

Időpont: 2018. február 23.
Helyszíne: 1075 Budapest, Madách Imre út 5.
Jelentkezési határidő: 2018. február 9.

...Bővebben

A MEE Villamos Gép Készülék és Berendezés Szakosztálya valamint a Csepeli Üzemi Szervezete közösen október 19-22. között tanulmányutat szervezett a romániai EnergoBit vállalat két üzemének meglátogatására Kolozsváron és Zsibón.

...Bővebben

Még egy állomás hátra van a Magyar Elektrotechnikai Egyesület már 3. éve megrendezésre kerülő Mi a pálya? műszaki pályaválasztó idei fesztiváljából, de a számok már most magukért beszélnek.

Megtanultunk a diákság nyelvén beszélni és bizony úgy tűnik, nem csak hallanak, de értenek is minket!
3 vloggertől, akik összesen több mint 800.000 követővel rendelkeznek, 250.000-en értesültek az eseményről.
24.185 like-ot sikerült így bezsebelni és 867 komment érkezett, ahol a diákok egymásnak ajánlották mind a budapesti, mind a vidéki eseményeket.

...Bővebben

Nagy sikerrel zárult a 64. Vándorgyűlés Konferencia és Kiállítás, melyen több, mint 750 fő és 40 kiállító vett részt.
A konferencián kiadott állásfoglalások itt tekinthetők meg:

                                    

A rendezvénysorozat célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse, egyrészt az aktuális szabályozásról, másrészt a legújabb technikai, technológiai megoldásokról, valamint útmutatást adjon a minőségi munkavégzéshez.

A hallgatók nemcsak épületautomatikai rendszerekről, napelemek érintésvédelméről, hatályos tűzvédelmi szabályozásról, túlfeszültség védelemről, hanem a legújabb szerelőtechnikákról, innovatív megoldásokról is első kézből értesülhetnek a gyártóktól és képviseleteiktől.

Új program az INFOSHOW 7. évadjában!

 • INFOSHOW WORSKHOP - Ismerd meg, próbáld ki és nyerj!
 • Mi bemutatjuk, Ön rögtön kipróbálhatja a szerelési megoldást!
 • Legyen a „Nap szerelője” és vigye haza az ezért járó értékes ajándékot!

Bővebb információ és jelentkezés: www.infoshow.hu

A MAGYAR KÖZLÖNY 123. számában (2017. július 31., hétfő) megjelent a Kormány 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelete a villanyszerelők bejelentéséről és nyilvántartásáról. A rendelet értelmében, azoknak a villanyszerelő vállalkozásoknak kell regisztrálniuk, akik felhasználói saját beruházásban, a felhasználó megbízásából csatlakozó vezetéket kívánnak létesíteni. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) az erősáramú elektrotechnika területén diplomatervet, szakdolgozatot készítő MSc mesterszakos és BSc alapszakos hallgatók számára pályázatot hirdetett. A megküldött dokumentumok áttekintése után a Díjbizottság az alábbi döntést hozta.

...Bővebben

Megjelent, rendelhető!
Erősáramú berendezések felülvizsgálóinak kézikönyve új, átdolgozott kiadás!

Szerkesztette: Arató Csaba

2017 májusában a MEE kiadásában megjelent az „Erősáramú Berendezések Felülvizsgálóinak Kézikönyve” címmel a villamos berendezések (tűzvédelmi jellegű) szabványossági felülvizsgálóinak szóló legújabb, átdolgozott és korszerűsített tanfolyami jegyzet.

 

Ár: 5900 Ft*

...Bővebben

Az épületekben keletkező tüzek jelentős része villamos eredetű, azaz a villamos berendezés nem megfelelő állapotára, használatára, esetleg a berendezés hibájára vezethető vissza. Ez önmagában is indokolná, hogy a villamos berendezés létesítésének és használatának szabályrendszere a tűzvédelem homlokterében legyen. A tapasztalatok azonban azt is mutatják, hogy a villamos eredetű tűzesetek azért különösen veszélyesek, mert a villamos berendezés részét képező műanyag szigetelés gyullad meg először. A műanyagok égéstermékei – mindenekelőtt a korom és mérgező gázok – felelősek azért, hogy a viszonylag kis kiterjedésű tű is rendkívül súlyos következményekkel járhat.

...Bővebben

Tanári tagozatot hozott létre a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a szakember utánpótlás támogatására. Az országos szintű szakmai szervezet célja, egyebek mellett a természettudományos tárgyakat oktató tanárokkal való szorosabb együttműködés, a tananyagok, tankönyvek, oktatást segítő anyagok készítésében való partnerség, a jó gyakorlatok bemutatása és terjesztése, valamint az oktatás technikai feltételeinek javításában való közreműködés - jelentették be a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) és a MEE közös oktatási konferenciáján, amelyen csaknem kétszáz tanár és intézményvezető vett részt.

...Bővebben

Modern életünket alapjaiban határozza meg az elektromosság; természetesnek vesszük a minket körülvevő világ fényeit, ismerősként fogadjuk a mellettünk elrobogó villamosokat, az évtizedek alatt pedig megtanultuk, hogy ha áram van, akkor minden van. Nem élhettük meg a kort, amikor a villamosság átalakította az emberek mindennapjait, amikor egy világ csodálta a magyar szakemberek élvonalbeli alkotásait. Hol gyúltak ki először az ívlámpák? Miért látogatott Edison Budapestre? Honnét jelentkezett a Telefonhírmondó? Megszámlálhatatlan technika- és kultúrtörténeti emlék mellett haladunk el nap mint nap.

Sétánk során megismerhetjük Budapest belvárosát, mely ma is őrzi a méltán híres elektrotechnikai ipar emlékeit. Megemlékezünk az aranykor meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített vezetékek nyomvonalán – az áram útján.

...Bővebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület célzott munkabizottságot (MB) állított fel, amelynek célja, a döntéshozók támogatása a hazai e-mobility töltőoszlop elterjesztésnek érdekében. A munkabizottság a hazai elosztó és közvilágítási hálózatok szakértőiből, üzemeltetőiből valamint a Jedlik Ányos Klaszterből, mint az egyik hazai e-mobilitás szakmai érdekképviseletéből áll.

Tájékoztatás a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet hatályba lépéséről és az abban foglalt kötelezettségekről.

...Bővebben
FŐ TÁMOGATÓINK
HIRDETÉSEK