Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. augusztus 06.
VTT

Kiadványok

A Társaság munkájával kapcsolatos hírek, illetve világítástechnikai témájú szakcikkek a MEE "Elektrotechnika" c. folyóiratában és az annak mellékleteként kiadott programfüzetben jelennek meg, amelyet a Társaság minden tagja díjmentesen megkap.

A Társaság kiadásában rendszeresen megjelenik a "Világítástechnikai Évkönyv" c. kiadványunk, amelyet szintén díjmentesen bocsátunk tagjaink rendelkezésére. A könyvsorozatot 1996-ban indítottuk útjára. 2001-ben jelent meg "Világítástechnikai kislexikon" c. kiadványunk, amelynek szócikkeit a szakterületüket legjobban ismerő tagjaink írták.

A kb. 500 világítástechnikai fogalom magyarázatát adó kislexikon a címszavak mellett azok angol és német megnevezését is tartalmazza, így az háromnyelvű szakszótárként is használható. 

A naprakész tájékoztatást szolgálja a Társaság nyelvű internetes honlapja a www.vilagitas.org címen.


Kapcsolódó tartalom

VTT
Célkitűzés
2020. augusztus 06.

Társaságunk a céljait egy bővített mondatban fogalmazta meg, amely meghatározza tevékenységét, segíti működését. 

A világítástechnika elméleti és gyakorlati tudományának fejlesztése, ezen belül különösen a világítástechnikával foglalkozó szakemberek és cégek közötti hazai és nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, a világítási kultúra terjesztése, a hagyományok ápolása, szakmai továbbképzés, az oktatási, tanácsadási, képviseleti, szakértői és véleményezési tevékenység szakmai elősegítése.

A belépési nyilatkozat online itt érhető el.

Vezetőség:

elnök: Nagy János
elnökségi képviselő: Nagy János
további vezetőségi tagok:
Kovácsné Jáni Katalin
Urbin Ágnes
Schwartz Péter
Bakos Tibor
N. Dr. Vidovszky Ágnes
Szőcs László
E-mail: vtt@vilagitas.org


VTT
A VTT történetéből
2014. augusztus 06.

A 19. század végén, a 20. század elején, a mai korszerű villamos ipar kialakulásának kezdetén a fejlődés egyik legfontosabb hajtóereje a mesterséges világítás gazdaságos és hatékony megoldásának igénye volt. A szakmában tevékenykedők 1900-ban létrehozták társadalmi szervezetüket az információcsere, az érdekvédelem, a szabványosítás, valamint más közös célok érdekében, és megalakították a Magyar Elektrotechnikai Egyesületet.

 

A 20-as, 30-as években rendszeresen jelentek meg az Egyesület kiadásában a kor aktuális világítástechnikai kérdéseiről szóló 20-30 oldalas értekezések az akkori legkiválóbb szakemberek (pl. Szigeti György, Bródy Imre, Urbanek János, Gács István) tollából.

 

A második világháború után az Egyesület három szakosztályra szerveződött. A világítástechnika a Szerelési szakosztályhoz tartozott, amelyet később Villamos Berendezések Szakosztálynak neveztek. A Szakosztályon belül az 50-es években Lámpatestek és fényforrások munkabizottság alakult dr. Sziráki Zoltán vezetésével, amely 1960-tól önálló egyesületi egységként, Világítástechnikai Szakbizottság néven működött egészen 1990-ig. Ekkor a Szakbizottság az Egyesület önálló szakosztályává alakult és vezetését Gergely Pál, majd dr. Horváth József vette át. 1994-ben a Szakosztály új elnöke Pollich János lett, akinek előkészítő munkája alapján egy évvel később, 1995 novemberében megtartották a Világítástechnikai Társaság alakuló közgyűlését.

 

Az első Világítástechnikai Konferenciát 1961-ben rendezték meg, melyet azóta számos hasonló rendezvény követett. A legjelentősebb nemzetközi rendezvény az 1989-ben megrendezett Lux Europa konferencia volt, mintegy 200 külföldi vendéggel. 1970-től kezdődően az évente rendszeresen ismétlődő rendezvények sora a Közvilágítási Ankétokkal bővült. 2006 óta két évenként a LUMEN V4 konferencia ad teret a magyar, lengyel, cseh és szlovák világítástechnikusok találkozójának.

 

A szakmai közélet színterét 75 éven keresztül az Eötvös utcai Világítástechnikai Állomás biztosította, melynek használati joga 2002-ben megszűnt. Ezután jött létre a Magyar Világítástechnikáért közhasznú alapítvány, amely a VTT anyagi támogatásával 2003-ban megvásárolta az új székhelyet, a 1042 Budapest, Árpád út 67 alatti Világítás Házát. Az új intézmény ünnepélyes megnyitására a VTT 2004 február 28-i közgyűlésén került sor. 2006. május 1.-je óta a VTT a MEE származtatott, önálló jogi személyiséggel rendelkező társaságaként működik.

VTT
A tagság
2014. augusztus 06.

A Világítástechnikai Társaság tagsága az előbbi célok érdekében közösen tevékenykedő természetes és jogi személyiségű tagokból áll.

A Társaság tagja lehet minden hazai vagy külföldi természetes és jogi személy, aki a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagja, vagy felvételi kérelmét a Társasághoz benyújtja és azt a Társaság tagfelvételre jogosított szerve elfogadja. Ez utóbbi esetben a jelölt automatikusan a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagjává is válik.

A Társaság tagjai részt vehetnek a Társaság által meghirdetett tanfolyamokon, előadásokon, bel- és külföldi tapasztalatcseréken, élhetnek a társasági tagoknak járó kedvezményekkel és juttatásokkal, stb. A „rendes tag”-ok (természetes személyek) bármely Társasági tisztségre jelölhetők és megválaszthatók.

Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085