Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. május 18.

Együttműködés a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetségével

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetsége EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST írt alá 2013. július 2-án a Parlamentben.

Előzmény: 2013. június 13-án a Szlovák Köztársaság Elektrotechnikai Szövetségének (ZEP SR) közgyűlésére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) is meghívást kapott. Az egyesületet a MEE Elnökének meghatalmazása alapján Günthner Attila képviselte, aki bemutató előadást tartott Egyesületünk tevékenységeiről.  

 

A következő hetekben Magyarország Külügyminisztériumának II. Európai Főosztályának, illetve Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének Külgazdasági Irodájának közreműködésével a két szakmai szervezet illetékes képviselői megfogalmazták a kölcsönös együttműködési lehetőségeket. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke meghívására 2013. július 2-án Robert Fico, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke Budapestre érkezett, ahol kormányzati csúcstalálkozón vett részt. A csúcstalálkozót követően együttműködési megállapodások ratifikálására került sor.

 

Elsőként Ján Badžgoň, a ZEP SR elnöke és Béres József MEE-elnök írta alá a megállapodást, amely a két ország elektrotechnikai szervezetei közötti munkakapcsolatok fejlesztése keretén belül az együttműködés fenntartására és továbbfejlesztésének kialakításra irányul.

 

A ZEP SR és az MEE közötti együttműködés főbb területei:

- A kooperációs és mindkét fél számára előnyös kapcsolatok fejlesztésének támogatása az elektrotechnikai iparban. - Új együttműködési lehetőségek feltárása a két ország elektrotechnikai iparában lévő beszállítások területén.

- Együttműködés erősítése a villamosenergia-termelő, -elosztó és -hálózatépítő cégek között, különös tekintettel a mindkét fél számára előnyös kapcsolatokra.

Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük.

 

Tóth Éva


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085