Magyar Elektrotechnikai
Egyesület
2014. május 16.

KÖZÖS KÉPVISELŐI KLUBDÉLUTÁN DUNAÚJVÁROSBAN

A MEE Dunaújvárosi Területi Szervezete 2014. március 5.-én klubdélutánt szervezett, melyre meghívta a város közös képviselőit, a társasházkezeléssel, karbantartással, fejlesztéssel foglalkozó szakembereket, a Dunaferr Villamos Szakközép- és Szakiskola érdeklődő tanulóit, szakirányú tanárait és természetesen MEE tagjait.

 

 


A klubnap célja volt, hogy tájékoztatást, ismereteket nyújtsunk a lakosság –és képviselői felé az elektrotechnika, energetika terén megjelenő lehetőségekről, szakmai ismereteket és tanácsot adjunk a felmerülő aktuális szakmai kérdésekben. A klubnap a DUNAFERR iskola villamos tagozatával kötött Együttműködési megállapodás keretei között, az iskolában volt.

 


A szakmai klubnap első előadásának témája: Lépcsőházak korszerű, energiatakarékos világításának megoldásai. Előadó: Erbeszkorn Lajos okl. villamosmérnök volt. Az előadót a VTT elnöke, Nagy János úr delegálta. Az előadó a szakmai alapok mellett arról is beszélt, hogy ha valaki korszerűsíteni szeretné a lépcsőház világítást, milyen világítótestet építsen be, milyen előírások vonatkoznak a lépcsőházak világítására, a világítótesteken alkalmazott jelölések mit jelentenek, hogy lehet javítani a lépcsőházak fényviszonyait, ismertette a vezérlés helyes lehetőségeit, hogyan lehet takarékoskodni a helyes világítástechnika alkalmazásával.

 


A második előadás a Háztartási méretű kiserőművek létesítésének jogi és műszaki feltételei a napelemes villamos energia termelésére, emeletes lakóépületek közös használatú villamos energia vételezésének csökkentése céljából. Előadó: Tóth Péter okl. villamosmérnök, Nap Labor Ügyvezető Igazgató lett volna, de betegsége miatt Rejtő János okl. villamosmérnök tartotta meg Tóth Péter: „Tények és tévhitek a napelemes villamosenergia termelésről” előadását, és kiegészítette a háztartási méretű kiserőművek létesítésének, csatlakozásának, elszámolási mérésének, üzemeltetésének jogszabályi lehetőségeiről, felépítéséről, alkalmazási lehetőségeiről, elsősorban a többemeletes, lapos tetős épületek esetében.


A harmadik előadást Horváth Norbert vállalkozó tartotta, melynek témája szintén a háztartási méretű kiserőművek alkalmazási példáinak bemutatása Dunaújváros térségében. Horváth Norbert számtalan, általuk megvalósított példát mutatott be prezentációjában, és számos hasznos gyakorlati útmutatót adott, bemutatta a hibalehetőségeket, minden olyan tényezőt, melyre érdemes figyelni a tervezés, kialakítás során. Az előadását helyszíni bemutatóval gazdagította, számos napelem panelt, invertert, felerősítő szerkezetet hozott, így a jelenlévők, közelről meg tudták tekinteni a naperőműves rendszerek főbb elemeit. A villamos rendszerek kialakítását Somodi Zoltán MEE tagunk ismertette, szakmai tanácsokat adott.

 


A klubnap mintegy 40 fő részvételével, eredményesen zárult. Számos kérdés, válasz volt, az előadások után a vendégek üdítő, pogácsa melletti konzultációval el tudtak beszélgetni az aktuális kérdésekről. Számos városi közös képviselő elfogadta meghívásunkat, és a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályvezetője, Debreczeni Tamás úr is eljött, és segítette rendezvényünket.

 

Dunaújváros, 2014. március 6.

Rejtő János okl. villamosmérnök
MEE elnök Dunaújváros

 

Fotó: Lepp Klára


Magyar
Elektrotechnikai
Egyesület


1075 Budapest,
Madách Imre út 5. III. emelet


+36 1 353 0117


Munkanapokon9:00-16:00
Felnőttképzési nyilvántartási szám B/2020/000166
Felnőttképzési engedély száma: E/2020/000085